
MEMORANDUM 

TO: 

FROM: 

DATE: 

SUBJECT: 

Bank Officers for Accounts Held by Parishes and Schools of the Roman Catholic Archdiocese of 

Los Angeles 
Margaret G. Graf, Esq., General Counsel, and Randy Steiner, Chief Financial Officer 
February 27, 2019, updated July 22, 2021, November 23, 2021 
Account Holder Information for Customer Due Diligence Requirements for Financial Institutions 

To assist bank officers in responding appropriately to the information required by the Customer Due Diligence 
Requirements for Financial Institutions ("COD Rule" or "Rule") and the USA PATRIOT Act Customer 
Identification Program ("CIP"), the Legal Department of the Roman Catholic Archdiocese has prepared this 
Memorandum. For questions about the Memorandum call 213-637-7511 or email at legal@la-archdiocese.org. 

A. QUESTION

To comply with the COD Rule, what information should banks request from archdiocesan parishes and schools 
when they open new bank accounts or update existing bank accounts? 

SHORT ANSWER 

Nonprofit entities that have filed organizational documents with a state authority are exempt from the 
"ownership prong" of the COD Rule, as non-profits do not have ownership interests. These entities are only 
required to identify a "control person" who is defined as an individual with "significant responsibility to control, 
manage or direct an entity customer." The Archdiocese qualifies for this exemption because it is a "non-profit 
corporation or similar entity." Accordingly, banks need information about the "control person" only. 

• For parishes and parish elementary schools, the control person is the pastor or the parish administrator
• For high schools that are not part of a parish, the control person is the principal or president of the school
• For elementary schools that are administered by the archdiocese, the control person is the principal of the

school
• If the parish and school have accounts at the same bank, the pastor or administrator should be the control

person on all accounts unless the pastor/administrator designates the school principal as the control person
for the school.

B. QUESTION

What type of information does the bank have to obtain from the control person? 

SHORT ANSWER 

• Name and job title
• Date of birth
• Business or residential address

• Personal identification number- e.g., social security number
• Current government issued photo identification -

e.g., drivers' license, U.S. or home country passport, or alien
identification card



DISCUSSION OF APPLICABLE REGULATIONS AND ARCHDIOCESAN GOVERNMENT FILINGS 

A. Information banks are required to collect about their account holders

When an individual or entity opens a new account or when a current account holder makes certain changes 
(e.g., adds or changes authorized signers) to an account, banks are required by CDD Rule to collect beneficial 
ownership information about the account holder. The FAQs providing guidance about the Rule, published 
by the Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) on April 3, 2018, at 
https://www.fincen.gov/s1tes/default/f1les/2018-04/FinCEN Guidance CDD FAQ FINAL 508 2.pdf 
("FinCEN 2018 FAQs"), explain that "covered financial institutions meet their beneficial ownership 
obligations by collecting information on individuals, if any, who hold directly or indirectly, 25 percent or 
more of the equity interests in and one individual who has managerial control of a legal entity 
customer." (FAQ Question 1.) Thus, the information to be collected has two prongs: one is known as the 
ownership/entity prong and the other is the control prong. 

B. Non-profit entities are excluded by CDD Rule from the requirement to provide information pertaining to

the ownership/equity prong.

12 Code of Federal Regulations§ 1010.230(e)(3)(ii) provides that: "Any legal entity that is established as a 
nonprofit corporation or similar entity and has filed its organizational documents with the appropriate State 
authority as necessary" . . .  "[is] subject only to the control prong of the beneficial ownership requirement." 
FinCEN 2018 FAQs Question 23 explains: that "All nonprofit entities-whether or not tax-exempt-that are 
established as a nonprofit, or nonstock corporation, or similar entity that has been validly organized with the 
proper State authority are excluded from the ownership/equity prong of the requirement because 
nonprofit entities generally do not have ownership interests. Financial institutions, however, are required to 
collect beneficial ownership information under the control prong from any such entity." 

According to the FinCEN FAQs published on July 19, 2016 ("FinCEN 2016 FAQs"), the control prong seeks 
information about "a single individual with significant responsibility to control, manage, or direct a legal 
entity customer, including an executive officer or senior manager (e.g., a Chief Executive Officer, Chief 
Financial Officer, Chief Operating Officer, Managing Member, General Partner, President, Vice President, or 

Treasurer); or any other individual who regularly performs similar functions . . . .  This list of positions is 

illustrative, not exclusive, as there is significant diversity in how legal entities are structured." FinCEN 

2016 FAQs, Question 9. https://www.fincen.gov/sites/default/files/2016-09/

FAQs_for_CDD_Final_Rule_%287_15_16%29.pdf 

C. The parishes, schools and other entities in the Roman Catholic Archdiocese of Los Angeles are non­

profit tax-exempt organizations registered with the Internal Revenue Service and Franchise Tax 

Board.

The Roman Catholic Archdiocese of Los Angeles is the Canon law (Church law) term used to describe the 
territorial jurisdiction of the Roman Catholic Archbishop of Los Angeles. The Archdiocese and all entities 
recognized by the Archbishop are non-profit tax-exempt organizations. These entities (with a few 
exceptions not pertinent for this memorandum) derive their tax-exempt status from the Internal Revenue 
Service through the Group Ruling letter issued annually by the IRS to the United States Conference of 
Catholic Bishops ("USCCB"). The current copy of the IRS Group Ruling letter is available on the USCCB 
website, here: https://www.usccb.org/resources/2021-irs-group-ruling-memo
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The IRS Group Ruling relies on the Official Catholic Directory ("OCD"), published annually, that lists all 

recognized archdiocesan entities. The pertinent pages of the OCD that identify the parish, school or other 

entity that opens or holds a bank account can be provided upon request. The OCD itself is not available 

online. 

In addition to the Internal Revenue Service, the California Franchise Tax Board has recognized all 

archdiocesan parishes and schools as tax-exempt through a State group ruling. 

D. The Archdiocese has filed organizational documents with the California Secretary of State

For the purpose of conducting business as a civil law entity, the Archdiocese operates under a variety of 

organizational structures. All parishes and schools are subject to The Roman Catholic Archbishop of Los 

Angeles, a corporation sole ("RCALA, corp. sole"). The Archbishop is the sole member of RCALA, corp. sole, 

which does not have a board of directors. The California Secretary of State no longer accepts 

statements of information from corporations sole. However, a copy of the Articles of Incorporation  

is still available on the Secretary of State website, here: https://businesssearch.sos.ca.gov/

Individual parishes and schools are considered unincorporated associations. They do not have articles. The 

only organizational-type documents available are the tax identification number letter from the Internal 

Revenue Service (FEIN letter), available upon request from the parish or school, and the California Franchise 

Board's exempt organization letter, available here: https://www.ftb.ca.gov/help/business/entity-status-

letter.asp

E. Official signers on Archdiocesan bank accounts are the Archbishop and the Moderator of the Curia/Vicar 

General.

As a matter of internal policy and practice, the Archbishop and his deputy, the Moderator of the Curia/Vicar 

General, are required to be signers on all archdiocesan bank accounts. As signers only on the accounts, and 

not "customers" of the bank, the Archbishop and the Moderator of the Curia/Vicar General are not required 

to provide their Social Security numbers by the USAPATRIOT Act or CIP regulations. Accordingly, the only 

information that will be provided is their California driver's license number, place of birth and mother's 

maiden name. The reason for this limitation is explained as follows:

QUESTION PRESENTED:

Is the Archbishop or the Moderator of the Curia/Vicar General or any other person required to provide a 

Social Security Number to banks, savings associations, credit unions, or certain non-federally regulated 

banks, when acting as attorney-in-fact or agent or signer for the Archdiocese and its numerous entities?

ANSWER:

No. Under federal law only "customers" are required to provide identifying information, which includes 

taxpayer identification (i.e., Social Security Number). An attorney-in-fact or signer or agent of the person or 

entity opening a bank account is not defined as a customer. Therefore, an attorney-in-fact or signer or agent 

does not fall within the scope of the PATRIOT Act's Customer Identification Program ("CIP"). State laws 

dealing with this same subject are likely to be preempted. 

Note that a financial institution may have its own internal policies that require an attorney-in-fact or 

signer or agent to provide a Social Security Number as identification, but if the reason cited for the 

policy is that it is the law, that assertion can be challenged. 
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APPLICABLE REGULATIONS 

ln March 2011, the USA PATRIOT Act's regulations were moved from 31 CFR § 103.121 to 31 CFR § 1020.220 

without making any substantive changes. Therefore, various Frequently Asked Questions prepared by 

agencies within the Treasury Department, when the regulatory number was still 31 CFR § 103.121, remain 

pertinent. The FAQs include the following: 

31 C.F.R. § 103.121(a)(3) -- Definition of "customer" 

1. Who is the "customer" when an account is opened by an individual who has power-of- attorney for a 

competent person who is the named owner of the account?

The CIP rule provides that a "customer" generally is "a person that opens a new account." 31 C.F.R. § 

103.121(a)(3)(i)(A). When an account is opened by an individual who has power-of-attorney for a 

competent person, the individual with a power-of-attorney is merely an agent acting on behalf of the 

person that opens the account. Therefore, the "customer" will be the named owner of the account 

rather than the individual with a power-of-attorney over the account. By contrast, an individual with 

power-of-attorney will be the "customer" if the account is opened for a person who lacks legal capacity. 

31 C.F.R. § 103.121(a)(3)(i)(B)(1). 

https://www.fdic.gov/news/financial-institution-letters/2004/FIL0404a.html 

https://www.occ.gov/news-issuances/bulletins/2005/bulletin-2005-16a.pdf

Only "customers" are required to provide identifying information (emphasis added): 

31 C.F.R. § 1020.220(a)(2}9i)-formerly,31 CFR §103.121(b)(2)(i): 

Customer information required--(A) In general. The CIP must contain procedures for opening an account 

that specify the identifying information that will be obtained from each customer. 

Note that 31 CFR § 1020.220(a)(2)(i)(4)(i) -formerly, 31 CFR §103.121(b)(2)(i)(4)(i) - calls for customers to 

provide taxpayer identification (i.e. Social Security Numbers for individuals, the FEIN for corporate entities). 
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